LDP 2019

Oefenweekend Limburg

11 en 12 mei 2019. stond in het zuiden van ons land een training klaar als voorbereiding op de “Long Distance Patrol” m.b.t. de komende tocht in Zwitserland.

de training was opgezet met als doel de veiligheid te verhogen op de aanstaande route en ervaring op te doen met lopen en jezelf te zekeren in alpinistisch gebied.

Erik Heuts, al een paar jaar lid van de LDP heeft een 2 daags programma voorbereid en uitgezet vanuit zijn bedrijf Adapt2work en zijn aangesloten netwerk met collega’s.

Zaterdag 11 mei, omstreeks 09:00 uur werden de teamleden verwacht op camping Beckers in Honthem maar i.v.m. de grote afstand voor de meesten waren er al veel die vrijdag al waren afgereisd naar de locatie.

De ontvangst was incl. een ontbijt wat prima verzorgd werd door een delegatie “Virtus” (kleinschalige dagbesteding) waarbij Erik de briefing deed van het samengestelde 2 daagse programma van theorie & praktijk m.b.t. de oriëntatie, marsdiscipline, gebruik van kaart, navigatie en klimmaterialen & werken, zekeren op hoogte.

omstreeks 10:00 uur, nadat de materialen waren verstrekt en de coördinaten op de kaarten waren gezet vertrokken beide teams ieder naar het eindpunt van die dag in de Silex-groeve op de andere zijde van de Maas in België. Regen en de vooruitzichten waren in de vroege morgen nog niet geweldig maar later werd dit positief bijgesteld en viel het verder erg mee.

Na een vrij lange maar bijzondere tocht van ongeveer 28 km. met op diverse coördinaten verscheidene bezienswaardigheden kwamen beide teams aan in de steengroeve waar de organisatie wat versnaperingen had klaargelegd en een ieder zijn maaltijd en onderkomen kon regelen, er waren verschillende mogelijkheden op het terrein om je bivak in te richten.

In de loop van de avond werd onder het genot van een hapje en een drankje de dag geëvalueerd en werden ervaringen en sterke verhalen gedeeld waarbij het kampvuur het geheel verwarmde.

Zondag 1 mei, reveille om 06:30 uur. het weer was uitstekend!

De voorbereidingen werden getroffen en het programma moest in het tijdsbestek vanaf 07:30 tot 10 :00 uur worden afgehandeld.

De instructies met betrekking tot het zelfstandig maken van een klimgordel en de vaardigheden om het op de juiste manier te gebruiken werden druk beoefend waarna er begonnen werd met het beklimmen en lopen van een parcours op hoogte door de bomen om de geknoopte gordel te testen, vervolgens werd het touwnet beklommen en via de indianenbrug ging de route tokkelend naar beneden waar er als laatste nog werd abgeseild.

voor de meesten was het een bijzondere en nieuwe ervaring om met 2 meter touw een klimgordel te maken, erg efficiënt en gemakkelijk.

Omstreeks 10:00 uur werden de materialen opgeborgen en het terrein weer schoon opgeleverd, de instructeurs werden hartelijk dank gezegd en de beide teams wisselden van route waarna ze weer op pad gingen naar de startlocatie in Honthem.

Tijdens de tocht vanuit de steengroeve door het heuvelachtige landschap van Limburg werd er nog geoefend in het knopen van de “broekjes” en kwamen omstreeks 17:00 uur de beide teams aan op de eindbestemming, ze werden onthaald met soep en broodjes wat verzorgd werd door Nele, de vrouw van Erik en dochter Noor.

Helaas kon door het gevulde programma en het korte tijdsbestek niet meer een bezoek aan de militaire begraafplaats op Margraten worden gebracht

Het geheel werd nog kort besproken en geëvalueerd maar een ieder was wel tevreden met de gedane activiteiten van de 2 daagse training, daarbij complimenten voor Erik en zijn organisatie.